Virestad

 

FRISKOLENYTT Virestad v.15

 

Gemesamt skola och förskola

 

Hej!

Vi skulle vilja inleda med att be er vårdnadshavare om hjälp, denna hjälp gäller språkbruk. På förskolan, skola och fritids arbetar vi ständigt med språkutveckling och språkbruk. Detta gör vi för att få till ett språk som är respektfullt och vänligt istället för ett språk som innehåller grova ord och svordomar. Att arbeta med språkutveckling handlar om mer än att undvika ett dåligt språkbruk, det leder även till ett ökat ordförråd vilket på sikt kan bidra till en ökad måluppfyllelse för våra barn och elever. Vi har uppmärksammat att det även bland vårdnadshavare förekommer svordomar på våra enheter. Tänk på att barn gör som vi gör, vi märker av en ökning av svordomar.

Tillsammans kan vi bidra till att elever och barn utvecklar språket.

Vi vill också passa på att påminna om föräldraenkäten som ni ska ha fått på er mail. Det är viktigt för vår verksamhet att få ta del utav era synpunkter.

 

Fredrik & Cecilia

 

Info skolskjuts

 

Hej!

Läsåret börjar närma sig sitt slut och det nya kommer fortare än man kan ana. Jag har så smått börjat planera för skolskjutsar under nästa läsår och behöver få in förändringar om vilka som skall åka i god tid för bästa möjliga lösning. Vet ni redan nu att det blir förändringar mot detta läsår så vänligen meddela mig. De elever som nu går i åk6 och snart går vidare till ny skola skall ansöka om kommunal skolskjuts till sin nya skola. Mer om hur man gör det nedan.

För våra nya F-klassare så finns det möjlighet att få skolskjuts. Fyll i så fall i skolskjutsschemat ni får inom kort så fritids har koll på hur era barn skall åka bussen. Jag uppskattar även om ni kan meddela mig direkt om behovet, även om ni inte har behov av skjuts så är det bra att veta så jag slipper gissa. Mail, sms eller telefon går bra. Det kan alltid bli förändringar in i det sista men ju mer jag vet, desto bättre och effektivare blir det att pussla ihop så det fungerar för alla. Våra små bussar har bara åtta platser så ibland kan det hänga på en plats om en viss lösning fungerar.

Ni som bor så ni kan åka kommunal skolskjuts vilket främst är öster om både Bråthult och Virestad (även vägen upp mot Holkya) skall ansöka om kommunal skolskjuts. Man gör det numera via en e-tjänst. Länken hittar man på www.almhult.se under barn och utbildning/grundskola. Är ni osäkra på om ni skall ansöka om kommunal skjuts så fråga mig.

 

Tomas Harrysson, Skolskjutssamordnare tomas@virestadsfriskola.se, 070-5194296

 

Förskola

 

Hej på er! Några veckor har gått sedan sist, och jag hoppas ni haft en skön påskledighet.

Denna vecka kommer lapparna om sommarledigheten ut. Ta hem, fyll i och lämna senast 20/4. 30/4 är närmst kommande "klämdag".

Har ni förändringar i ert arbets/studieschema så maila nytt schema till Maria på kontoret, maria.a@virestadsfriskola.se. Schemalapp finns att ladda ner på vår hemsida, under "Blanketter".

En liten påminnelse om att när ert barn varit hemma pga sjukdom, vänligen meddela förskolans personal dagen innan ni planerar att lämna ert barn. Ett kort sms räcker gott.

Må väl! Cecilia

 

Solen

 

Äntligen har våren kommit! Nu kan det vara extra svårt att veta vad barnen ska ha på sig, men hellre för mycket än för lite då det vissa dagar fortfarande är riktigt kallt ☺ låt overallerna vara kvar ett tag till och kolla igenom barnens lådor en extra gång! Vi har nu ändrat vårt schema lite och kommer mer och mer arbeta med vårt prioriterade mål – språkutveckling. Vi fortsätter att på tisdagar och torsdagar dela upp oss i två grupper för att sedan ha språksamlingar. Bamsegympan pausar vi lite tills vidare! Med de äldre barnen har vi läst rimsagan om Petter och hans fyra getter, det tyckte barnen var spännande. Vi pratade om färger och vad som fanns på bilderna! Den kommer vi att fortsätta med! De yngre barnen har läst kortare rim och sjungit olika sånger.

Meddela gärna någon pedagog om era barn ska vara hos oss någon av klämdagarna 30/4 eller 11/5. Vi har också lämnat ut semesterlappen som vi behöver ha in senast 20/4.

 

Mvh Malin, Mikaela, Åsa och Olena

 

 

Månen

 

Hej på er!

Nu kan vi väl säga att våren har anlänt och det tar vi tillvara på hos oss. Vi tillbringar mer tid ute till barnens förtjusning, och vem vill inte vara ute när solen värmer. Vi har tittat på film och pratat om våren samt varit på uppdrag i naturen för att leta efter vårtecken. Vi hittade knoppar, hörde fågelsång och letade småkryp. Grilla och äta ute ska man göra när det är vår tyckte barnen, så sagt och gjort grillade vi pannbröd över öppen eld.

På Gympan har vi jobbat med bollar, bollbana och bollekar, bollar är uppskattat och bollhantering är bra att jobba med. Gympan har vi i halvgrupp vilket fungerar mycket bra, det blir lite lugnare i gruppen och alla får möjlighet att utvecklas utifrån sin förmåga.

För ett par veckor sedan var vi på Arnanäs gård och tittade på kor, tjurar och nyfödda kalvar. När vi kom hem fick barnen dokumentera besöket i bild och text. Ett uppskattat besök, vi vill tacka för att de tog emot oss.

Under påsklovet hade vi påskfest några påskkärringar, påskgubbar och en och annan robot och cowboy på besök. Vi påskpysslade och gjorde vår egen påskbakelse.

 

Med vänlig hälsning Ann-Marie, Jenny, Clara, Lena och Marina

 

 

Skola

 

Vi bjuder in till föräldramöte måndag den 23/4. Se separat inbjudan. Vår tanke är att ni föräldrar ska få komma med förslag på dilemman som vi kan ta upp den kvällen. Era förslagslappar lägges i lådan som står i hallen. Ni kan lägga anonymt om ni vill. Tack på förhand!

 

Planering för kommande läsår är igång, en del återstår, klart är klassindelning och läsårstider. Att klassindelningen ser annorlunda ut på våra två skolor handlar om att det finns olika förutsättningar att ta hänsyn till. Det ser ut enligt följande:

 

Klassindelning Virestads skola

ÅK F

ÅK 1

ÅK 2-3

ÅK 4-5

 

Lov

.vecka 44 2018

.vecka 8 2019

.vecka 16 2019

.fre 31 maj 2019

.fre 7 juni 2019

 

Läsårstider 2018-2019

Höstterminen

mån 20 aug – tors 20 december 2018

 

Vårterminen

tis 8 jan – fre 14 juni 2019

 

Studiedagar

tors 27 sept 2018

ons 5 dec 2018

tis 29 jan 2019

tis 23 april 2019

 

Vänliga Hälsningar Fredrik

 

Förskoleklassen

 

Våren har nu kommit med stormsteg. Detta märker vi ute på rasterna, alla leker och spelar fotboll allt vad de orkar. Kan vara bra att ha med en tunnare jacka då det kan bli varmt fram mot lunch.

Vi har fortsatt med vårt arbete med bokstäverna, de senaste veckorna har det varit C, Z och J som vi jobbat runt. Nu är det inte många bokstäver kvar innan vårt alfabetshus är färdigt. Denna veckan har vi tittat på vad vi lärt oss och kommer ihåg från vårt arbete kring språklekarna. I matten har vi börjat att jobba kring talet 9. Vi har också jobbat med tangram, byggt med kapla och plus- plus.

 

Förra veckan gick vi ekarundan och tittade efter vårtecken. Vi hörde många olika fåglar som sjöng för oss. Vi tittade på bok och ek knoppar, vi hittade också vårfryle som blommade.

 

På bilden denna veckan har vi gjort ett vårträd. Vi målade på en papptallrik, gjorde trädet av garn och till blommorna i trädet klistrade vi dit popcorn.

 

Nästa vecka är jag med klass 6 på skolresa till Edinburgh. Ida, Ingela och Marie W kommer att ta hand om F-klassen. De kommer bland annat att jobba med bokstaven D. På onsdag har de idrott tillsammans med 1-2:an.

Hoppas att alla får en skön och trevlig helg!

 

Yvonne

 

 

1-2

 

Då snön försvann var det många som plockade fram sina cyklar! I skolan har vi pratat om vad som krävs för att en cykel ska räknas som säker! Barnen är så kloka och vet hur det ska vara i trafiken!

Äntligen har tvåorna kommit till kapitlet med multiplikation!! De räknade sidorna i ett rasande tempo så jag fick fixa ett extrahäfte! Ännu så länge håller vi oss till tabell 2, 5 och 10.

Ettorna har repeterat geometriska objekt och tränar sambandet mellan addition och subtraktion.

På veckans skogsrunda spanade vi efter vårtecken! Vi uppmärksammade vårfryle, eka papiljott och långe boke.

Vi har även läst lite om grodor. Barnen har gjort fina böcker där de visar utvecklingen från ägg till groda!

Efter påsklovet berättade och tipsade barnen varandra om böcker. Isa hade läst om en klass som hade " hemliga kompisar". Många tyckte att det verkade spännande så på klassrådet beslutade vi att pröva detta i vår klass. Det innebär att man under en vecka ska vara lite extra snäll mot någon i klassen. Imorgon ska vi berätta för varandra vem man haft som hemlig kompis!! Det ska bli spännande!

 

Ha det gott! Åsa G

 

3

 

Våren har nu äntligen kommit! Jag, Åsa, hörde på radion igår att även den meteorologiska våren är här. Jag fick till mig att det är att dygnsmedeltemperaturen ska vara stigande och över 0 grader.

Klassen är pigg och glad, kan det vara våren som spelar in? Alla har varit duktiga med att göra de nationella proven och vi har kommit en bit på väg. Vi uppmuntrar barnen att de ska vara snälla mot sig själva och klappa sig på axeln efter varje tillfälle. Alla gör verkligen sitt bästa! Heja klass 3! Vi är nästan klara med svenskan.

Vi har haft klassråd och där pratade vi bland annat om hur vi mår. Vid förra klassrådet kom det fram att klassen ville ha vernissage och visa, bara för varandra, vad de hade gjort för texter och bilder. Vi informerade därför under klassrådet att vi kommer ha det i slutet av april. Idén har de säkert fått från klass 6 som har haft det vid flera tillfällen under läsåret. Barnen får mingla runt och titta på bilder och texter som kompisarna gjort och samtidigt ge varandra lite kamratrespons. Detta övade vi förresten tidigare i veckan. Nu får vi ha lite tätare klassråd, då vi lovat att alla, under läsåret, ska få vara ordförande respektive sekreterare.

På torsdagen färdigställde barnen sina bilar som de tillverkat av bland annat mjölkkartonger. Instruktionerna fick de via en film och målet var att följa arbetsgången. Flera upptäckte att det inte var helt lätt att få bilen att rulla, men alla rullade (mer eller mindre). Vad lär vi oss av detta? Ja, kanske att kunskap tar tid. Att man kanske behövde ändra något på bilen. Ibland kan man behöva göra flera bilar innan det blir som man tänkt sig och att det är fullt normalt. Även att det kan vara lite knepigt och att man kan känna att det är lite motigt. Vi avslutade arbetspasset med att reflektera över bilbyggandet.

Nu hoppas vi att helgen blir jätteskön och fin!

 

Anna och Åsa

 

 

6

 

Äntligen är de nationella proven i matte över. Nästa datum för nationella är den 2: a och 4:e maj, då i engelska.

Jag har idag delat ut samtalstider till eleverna. På samtalet kommer jag ta upp lite allmänt, jag kommer inte meddela några betyg då. De nationella i svenska kommer ni att få kika på, om ni vill. Eventuellt har jag hunnit med något matteprov, om det är helt klart kommer ni få titta på dem också, det är dock tveksamt.

Eleverna har börjat tagga till inför Skottland nästa vecka, de har skrivit fakta om Edinburgh och de har pratat om punden.

I svenskan har eleverna fått ny läxa, de ska i fyra veckor leta upp en nyhet var, en nyhet per vecka. Denna ska de sedan återberätta i skolan i tvärgrupper. Nyheten behöver de ta med skriftlig på något sätt till skolan, vi hänger upp våra nyheter på väggen.

Vi kommer att påbörja ett nytt arbetsområde i samhällskunskap, arbete och pengar. Eleverna har börjat lite smått idag. Proven i historia om 1800-talet är rättade och eleverna har fått reda på sina resultat idag.

Onsdagen den 25/4 har eleverna prov i enkel ellära. Faktablad har eleverna fått både i pappersform och på mail. Det gäller inte bara att kunna fakta, utan även kunna fundera ut lösningar på problem och dra slutsatser. Vi har ägnat en del tid åt att göra enkla kopplingar, så det ska nog gå bra. Den dagen kommer också en teknikbuss, som har ett program där eleverna gruppvis får prova olika experiment.

Veckan därefter är det nationella prov i engelska onsdagen den 2/5 och fredagen den 4/5.

I flera veckor har klassen arbetat med låtskrivande i musikprogram på datorn och instrument. De skriver enskilt eller i grupp en liten låt med egen text och melodi. Denna ska lämnas in till mig i vecka 19, men jag har redan fått höra flera fina smakprov. Ukulele har vi tränat tillsammans vid några tillfällen i början på terminen och sedan har eleverna fått eget ansvar att träna under vissa lektionspass. I vecka 19 lyssnar jag på alla när de spelar i små grupper. Det är ett krav för betyg i musik att kunna spela enkla ackord på något instrument och de som har tränat på något annat instrument hemma får gärna spela upp på det istället.

 

Ha en trevlig helg! / Ida och Maria

 

 

Fritids

 

Oj, det var ett tag sedan som vi hördes av så här.

Vi har hunnit med att ha påsklov. Eller lov o lov, Fritids var fyllt av aktiviteter utöver det vanliga innan vi fröknar smorde kvastarna o flög till Blåkulla på skärtorsdagen.

Nu är vi tillbaks och kan konstatera att snön faktiskt verkar vara borta. Det gör att de pulkor som är medtagna hemifrån nu gärna får hämtas hem igen. Likaså, se över kvarglömda kläder. Det som inte är avhämtat i slutet av v.16 skänker vi vidare till bättre behövande.

O så lite framtida info:

Drop-in-fika hälsar vi välkommen till, tisdagen den 8 maj mellan kl 14-16,30. (fritidshemmens dag för övrigt, här ser ni några som har tänkt till!)

Kom förbi och ta en fika och kika på vår verksamhet. Välkomna!

Torsdagen den 26 april så hälsas alla inskrivna fritidsbarn i Virestad välkomna på Pyjamas o gosedjursparty medelst läger. Det blir tacomys, disco o en massa annat skoj. Mer info kommer men vi räknar med att det hela startar kl 18. De barn som inte vill vara med på övernattning, hämtas sedan av Er föräldrar kl 20,30. Vi som sedan är kvar kör sedan övernattning.

Mer info kommer under vecka 16.

Fredagen den 20 april är sista dagen för att lämna in semesterlappen som skickats med hem för ca en vecka sedan. Vi tackar för alla lappar vi fått in redan, kanonbra. Vi jobbar dock fortfarande (och börjar bli riktigt vassa på det) på det här med tankeläsning. Vi har märkt på de lappar vi har fått in att L som i ledighet står så fint markerat. De dagar som det behövs omsorg för, saknas det dock i väldigt många fall tider. Det är klämkäckt för oss att ha för att kunna planera upp personal, mat och aktiviteter.

Man får gärna sms:a eller lämna in en egenskriven lapp med ”semestertider” om man har det färdigt nu, i annat fall kommer vi ut med ny lapp i maj månad. De som anmält att de behöver omsorg klämdagarna 30 april och 11 maj får dock gärna snabbt som racksingen meddela oss tider. Har inte sms redan gått ut till Er som missat att meddela tider, så lär ni snart få höra ett pling om detta.

O utöver soldansen, lägg nu gärna till lite blandade småhopp o viftande med armarna så vi blir av med den här kyliga blåsten som råder.

Ha det gött!

 

Hälsningar från Ingela, Lotta, Anna, Sissa & Marie.