Virestad

 

FRISKOLENYTT Virestad v.47

 

Info från styrelsen

 

Styrelsen har skrivit på köpeavtal med Workaton om Björkhaga. Just nu förbereds bygglovhandlingar och planer för rivning så att vi kan dra igång renovering av lokalerna i vår. Planen är att driva förskola och fritids där. På årsmötet omvaldes de ordinarie ledamöterna och vi fick in tre nya suppleanter som ersatte Petra Månsson, Henrik Falck och Malin Håkansson Lundh. Tack för er tid och engagemang!

Styrelsens ordinarie ledamöter: Alexander Denes, Johan Johansson, Lotta Feldt, Per-Johan Åhman, Gunnel Förander, Beyaz Alagöz och Malin Peltola. Suppleanter: Svetlana Volkova, Jakob Willborg, Hillevi Sthen, Johan Thorselius och Julia Turesson

 

Förskola

I fredags hade förskolan kvalitetsdag och halva dagen spenderade vi tillsammans med komunnens förskolepersonal. Vi fick lyssna på ett flertal föreläsningar om den digitala verkligheten. Är digitaliseringen en ”resurs eller hot mot barnen”? Syftet med utbildningen var att skapa mer kunskap kring barn och användningen av digitala medier samt digitalt föräldraskap, och samtidigt bidra till en samsyn kring ämnet mellan olika professioner inom förskolans värld. Vi är alla överens om att digitaliseringen är en del av framtiden för våra barn och att det är hur vi arbetar med det i verksamheten som är avgörande för kvalitet på det området.

 

Trevlig helg!

 

Cecilia

 

 

Solen

 

Vi går nu mot vintern och det är kallt och frostigt ute. Nu i veckan fick vi uppleva den första snön. Vi var ute och vi byggde en snögubbe med ögon och morot till näsa. När vi var ute i snön tog vi med oss varm choklad ut som vi drack i det fina vädret, det var mysigt.

 

Vi fortsätter med vårt djurtema. Vi har nu avslutat arbetet med kossorna där vi har tryckt kossor i färg med händerna, vi har gjort rundbalar med toarullar som kossorna kan äta av och barnen kan köra dem i släp efter leksaks traktorerna. Vi har även gjort kossor i olika färger där barnen limmat fast ögon, näsa och öron i olika färger.

 

Vi har nu börjat prata om grisen och vad alla heter i familjen och vilken färg de har. Vi sjunger om lille gris på vår samling. Vi har tittat på några kort filmer om bondgården och vilka djur som finns där och läser böcker om djuren.

 

Vi arbetar med språkutveckling varje dag under hela dagen i allt vi gör. Vi gör ramsor, sjunger, pratar och benämner olika saker och föremål. Vi använder olika begrepp. Varje vecka introducerar vi ett nytt tecken som stöd för det vi arbetar med samt för olika situationer och rutiner i verksamheten, så som frukt, äpple, banan, och vila, vi visar även tecken för djuren vi arbetar med, för att förtydliga det vi säger och gör. Barnen kan dessa tecken och visar när vi pratar om dem.

 

Malin, Åsa, Mikaela och Olena

 

 

Månen

 

Vi har jobbat vidare med vårt djurtema om bondgårdsdjuren, nu har vi gjort tankekartor och målat ko, häst, gris och höna, kika på de fina skapelserna barnen gjort som hänger i hallen. Barnen har visat intresse och erfarenheter kring djuren vilket lett till ett bra underlag för oss pedagoger när vi ska planera vidare temat utifrån barnens delaktighet och inflytande. Nu när julen är på intågande kommer vi koppla temat till olika julaktiviteter.

 

Våra språkutvecklingsgrupper jobbar vi vidare med, fokus har legat mycket på samtal, sånger, rim och ramsor och lek med ord. Vi använder oss av olika material som sångkort, spel, lärplatta(Ipad), böcker, papper och pennor mm.

 

Vi har även varit på föreläsning om digitalisering och fått kunskap och många tips och idéer på hur vi kan jobba med detta på förskolan. Vi har testat lite i veckan som varit och kommer att jobba vidare med detta. En sak som vi introducerat till barnen är att vi benämner att vi jobbar med lärplattan istället för att spela på Ipaden, för det kan vara två skilda saker. Julen kommer även den vara lite digitaliserad i form av bland annat en digital adventskalender med QR-koder.

 

Glöm inte att anmäla hur många ni kommer till Luciafirandet den 14 december. Meddela även om ni behöver barnomsorg innan kl 7.30 om ni inte skulle ha möjlighet att komma tillsammans med ert barn till luciafirandet. På luciafirandet kommer vi att bjuda på gröt och skinkmacka (meddela behov av specialkost) ni kommer även att ha möjlighet att bidra med en liten valfri slant till detta (Swish finns). Det är självklart frivilligt och pengarna går direkt tillbaka till era barn i form av någon investering till verksamheten.

 

Ann-Marie, Jenny, Clara & Lena

 

Skola

 

Nu har alla skolans elever påbörjat sångövningarna inför luciamorgonen. Båda skolorna bjuder in till Lussemorgon onsdagen den 13 december, som vi firar i Virestads kyrka. Alla är välkomna! Särskild inbjudan till detta evenemang kommer.

 

Kommande vecka (v.48) åker skolans klasser till Haganäsbadet och har simundervisning. Kolla upp era barns kalender så att de får med sig badkläder, då vi denna termin endast har möjlighet att besöka badet denna vecka. Vi kommer under vårterminen få möjlighet att besöka simhallen ytterligare ett tillfälle innan den stänger för renovering.

 

Vill påminna om att skola och fritids har studiedag onsdagen den 6 december och fritids är stängt. Är det någon som inte kan ordna barnomsorg den dagen, meddela fritidspersonalen snarast, men senast onsdagen den 29 november.

 

Mimmi

 

 

Förskoleklassen

 

Så fick vi den första snön för denna säsongen. Det blev full fart på snöaktiviteter, snögubbar, snöborgar men också snöbollskrig. Kolla upp så att det finns extra kläder i lådorna. Ibland behövs det fler än ett byte per dag.

 

Vi har nu börjat att öva på luciasångerna inför vår luciamorgon onsdagen den 13 december. Inbjudan kommer.

 

Vi har på temat kroppen pratat om vad våra olika kroppsdelar heter och var vad de finns på kroppen. Ansiktet, armen och handen har fått en genomgång.

 

Vi fortsätter med vårt bokstavsarbete och har nu hunnit med även U och F. Idag har vi skapat fjärilar en uppgift i bokstavsarbetet på F. När vi jobbar med språklekar pratar och laborerar vi med ord och meningar. Vi räknar antal ord i meningar, gör meningar klara och vi har jobbat med sammansatta ord.

I matten har vi pratat om fler och färre och hälften.

Barnen gillar att ha idrott vi leker lekar, balanserar och rör oss på olika sätt.

Nästa vecka kommer vi att ha idrott på måndag tillsammans med år 2. Vecka 48 och 49 behöver inte barnen ha idrottskläder med sig, vi kommer att dansa juldanser på idrottspasset dessa veckorna.

Vi har läst några av barnens favoritböcker och kommer att fortsätta med de två som är kvar.

 

Trevlig helg!

 

Yvonne

 

 

1-2

 

Vårt arbetet med bokstäverna rullar på och vi fokuserar på en i veckan. Då vi arbetade med t skrevs det fakta böcker om tigern och tvåorna testade tangram. Under v-veckan skrev alla en egen version av den klassiska sagan Vanten! Jag blev riktigt imponerad av resultaten. Barnen utvecklas hela tiden!!

 

Vi har tillverkat tredimensionella figurer! I korridoren har vi en liten utställning med koner, kuber, cylindrar och rätblock. Hoppas barnen berättat att de kom på att de har en kon i sin hand då de äter en glasstrut och då de går på toaletten så finns pappret på en cylinder!

Talkamrater jobbar vi med dagligen och nu har vi kommit till tiokompisarna. Dessa övar vi extra noga med sång och spel för dem har man stor nytta av i både addition och subtraktion framöver!

 

Arbetet med kroppen rullar på och nu har vi koll på vader, hjässor, skulderblad och annat skoj! Vi sjunger sånger med kroppsdelarna både på svenska och engelska.

 

Barnen har fått önska sånger till lucia och nu är det dags att börja öva. Onsdag 13/12 är ni välkomna till luciatåg i kyrkan. Barnen får välja om de vill vara tärna, stjärngosse, tomte eller pepparkaksgubbe. Titta över kläderna för de flesta har växt sen ifjol.

 

Nästa vecka blir det bad! På måndag åker ettorna och på onsdag är det tvåornas tur! Packa badkläder, handduk och tvål! Vi åker i friskolans minibussar.

 

Ha det gott!

 

Åsa G.

 

 

3

 

Tänk att vi redan har gått flera veckor sedan vi hade höstlov. Hösten kändes långt borta då vi i onsdags hade skolgården täckt av snö och alla barn rullade klot, gjorde borgar eller bara lekte runt och såg glada ut. Härligt!

 

I skolan har vi avslutat kapitlet med bland annat omkrets och area. I stället har vi tagit oss an att förminska i skala1:2 och förstora i skala 2:1. Vi arbetar även med öppna utsagor där olika räknesätt blandas. Här betonar vi likhetstecknets betydelse, att det är lika mycket på bägge sidorna. Exempel

19 + __ = 30 – 5.

 

När vi arbetat med den nordiska mytologin har vi gjort det ämnesintergrerat med bildämnet. I onsdags skapade vi därför jättar och andra monster som hör hemma i Utgård.

 

Slutligen var vi på ett trevligt studiebesök på Sparbanken Eken i Delary. Tomas som visade oss runt pratade bland annat om pengars värde och sparande. Han visade även bankvalvet och det fina lilla museum som innehöll äldre saker från bankvärlden. Besöket var mycket uppskattat. Med sig hem hade barnen lite mer kunskap om bankvärlden, fina reflexvästar och ett glatt humör.

 

Anna och Åsa

 

 

6

Hej!

Anna och Åsa

Så kom vintern och försvann igen! Nu har det varit dagar med minusgrader och några klagar över att det är kallt att vara ute, och visst är det kallt att vara ute 30-40 minuter utan överdragsbyxor, mössa och vantar. Troligen beror detta mer på att de inte vill klä på sig än att de inte har kläder, så kommande vecka ska vi prata om vad som händer i kroppen när man fryser och hur coolt (!) det är att ha vinterkläder.

 

Alla eleverna gav det första nationella provet bra betyg - det var roligt att göra! Både de muntliga redovisningarna och samtalsdelen gick bra och alla har nått godkänt resultat.

 

I idrottsämnet har varje elev haft i läxa att skriva sin egen dagbok om sömn, mat, motion och må-bra aktiviteter. I läroplanen finns ett ämnesområde kallat "Hälsa och livsstil", där eleverna ska samtala

om upplevelser av olika fysiska aktiviteter och träningsformer, levnadsvanor, kroppsuppfattning och självbild, och dessutom få kunskap om kroppsliga och mentala effekter av några olika träningsformer". Dagböckerna är ett sätt att få igång tankar och samtal om hur hälsa och livsstil hänger ihop.

 

Arbetsområdet om eld och energi är klart. Förutom det teoretiska har klassen övat hur man ska handla i olika brandsituationer, till exempel hur man gör om det brinner i en person eller i en gryta på spisen. Deras skisser över brandsäkerheten hemma gav möjlighet att reflektera över det förebyggande arbetet och som på beställning kom kommunen och gjorde en brandskyddsrond. Det ska bli spännande att läsa deras protokoll!

 

I matematik ska kapitlet med koordinatsystem avslutas och det nya handlar om algebra och ekvationer. En kort repetition av decimalsystemet har hunnits med och det som var förvirrande för några veckor sedan verkar ha mognat något.

 

Förra veckan fick klassen författarbesök. Det var Kerstin Lundberg Hahn som berättade om sitt författarskap och svarade på frågor. Eleverna fick fundera ut en berättelse tillsammans med henne och inspirerades både att läsa och skriva vidare.

 

Maria och Sissa

 

Fritids