Virestad

 

FRISKOLENYTT Virestad v.5

 

 

 

Förskola

 

Nu har vi så sakta kommit i rutiner igen och aktiviteter är i full gång igen. Härligt att se och bra för oss alla med rutiner för struktur och trygghet. Sportlovet närmar sig och har ni inte lämnat lapp om ledighet så gör gärna det. Förskolorna har stängt för kvalitetsdag torsdagen 15/2.

 

Trevlig helg!

 

Cecilia

 

 

Solen

 

Vi har nu börjat komma in i rutinerna igen efter inskolningarna och leken börjar utvecklas mellan alla barnen. Alla börjar hitta sin plats i barngruppen och i leken. Vi kommer nu att börja fortsätta med våran grundplanering där vi har skapar där på tisdagar, utedag på onsdagar med en egen liten fika och rörelser på torsdagar.

Vi har nu börjat arbeta med vår valtavla med bilder där barnen får välja mellan tre alternatriv att göra. Det val som barnen gör får de sitta med en stund innan de får välja något nytt.

Vi har nu valt ett nytt djur till vårt tema och det blev hästen. Vi hoppas på att kunna göra ett besök hos en häst framöver.

Vi vill påminna er föräldrar om att vi inte vill att barnen har med sig några leksaker med till förskolan för barnens egen skull och för att sakerna inte ska gå sönder eller försvinna.

Vi vill även att de barn som ska äta frukost kommer innan kl 8,00 annars får ni lämna efter kl 8,30 för att minska störningar i frukosten.

Vi önskar även att de barn som äter frukost på förskolan inte äter frukost hemma då det bara blir lek vid bordet om de inte är hungriga.

 

Malin, Åsa, Mikaela och Olena

 

 

Månen

 

Vi jobbar vidare med bondgården och har börjat måla och skriva djurens olika delar. Barnen har mycket kunskaper kring våra bondgårdsdjur och visar intresse för att lära mer. I våra språkgrupper jobbar vi mycket med rim och ramsor, sammansatta ord och motsatta ord. Vi använder vårt verbala språk tillsammans med bildskapande, musik och digitala verktyg.

På gympan kommer vi att fokusera på lekar, i veckan startade vi med vår egengjorda lek, "Bondgården", fråga gärna era barn om vad vi leker för lekar. Tänk på att barnen älskar vatten och leker mer än gärna i alla vattenpölar, så bra ytterkläder, skor och lite extrakläder är ett måste så vi kan leka och ha kul. Från och med v 7 hälsar vi Marina välkommen till oss, hon ska jobba 100% på Månen. Hon har tidigare jobbat på förskolan i Bråthult.

Ann-Marie har semester v 6 och Sofia jobbar för henne.

 

Ann-Marie, Jenny, Clara & Lena

 

Skola

 

I tisdags hade vi kompetensutvecklingsdag för personal på fritids och i skola och hade då lite olika saker på agendan med fokus på att utveckla verksamheten och oss själva.

Vi fick bland annat ta del utav en utbildning som personal på fritids varit iväg på och som handlade om maktlekar. Övrig personal fick en föreläsning och fick även göra olika övningar. Arbetet kommer fortsätta med våra elever.

Annat vi gjorde den här dagen var t.ex. att ta arbeta med skolinspektionens rapport – Framgång i undervisningen. Vi arbetade även med vår nya it- plattform.

På gång är datorkontrakt för elever i åk 6. Vi tror och hoppas att datorn blir ett stöd i undervisningen.

 

Fredrik

 

Förskoleklassen

 

Vi hälsar Karam välkommen till F-klassen. Roligt att vi nu är 10 barn i klassen. Dessa veckorna har vi gjort lite annorlunda saker Förra torsdagen var vi i Diö ishall. Alla barn åkte skridskor av hjärtans lust och glada tillrop. Att fika var en av höjdpunkterna.

Denna vecka har vi jobbat med vårt tema språkutveckling. I våra A, B, C, D grupper har vi uppmärksammat några sagoväsen, troll, drakar, älvor och pysslingar. Vi kommer att fortsätta med att berätta och skriva egna sagor tillsammans.

Vi har fortsatt med våra språklekar med att lägga till och ta bort ljud i ord och börjat lyssna efter sista ljudet i ord.

I temat kroppen har vi pratat om hjärtat.

Roligt att se barnens glädje inför läxan om deras namn. De flesta har redovisat för de andra i klassen. Nästa vecka kommer en ny läxa

Trevlig helg!

 

Yvonne

 

 

1-2

 

Här i skolan har vi mycket för oss!

Förra veckan besökte vi ishallen! Det var full fart och många glada skratt. Det är härligt att se hur barnen hjälper varandra och delar med sig av sin fika till den som glömt!!

Denna veckan har vi uppmärksammat några olika sagoväsen. Barnen gick runt

i A,B,C,D grupperna och fick lära sig lite mer om troll, pysslingar, drakar och älvor! Vi kommer fortsätta detta tema med att berätta och skriva egna sagor.

Vi har tränat udda och jämna tal! Vi har spelat spel och jobbat med skriftliga uppgifter. Jag har även lagt in övningar på Nomp som de kan öva både här i skolan och hemma.

Vi är inne i en period då vi stämmer av barnens kunskaper i matte och svenska.

Detta kommer ni att få ta del av senare under vårens utvecklingssamtal.

 

Ha det gott! Åsa G.

 

 

3

 

Hej!

Vintern tog snabbt slut men istället har vi fått arbeta med vintern på bilden i skolan. På de senaste lektionerna har vi klippt ut och arrangerat utklippen så att det ska se ut så att man ser snögubben uppifrån. Den senaste bildlektionen ägnade vi åt att måla vinterträd. Vi samtalade om hur vi på ett enkelt sätt kan måla träd som står nära betraktaren samt hur det ser ut om de är längre bort. Med enkla medel kan vi på detta sätt ge ett djup i motivet. Vinterträden finns uppsatta i biblioteket.

I torsdags hade vi temadag med sagoväsen. Eleverna var i tvärgrupper. De

fyra stationerna som eleverna besökte var trollsagor med Tomas i hembygdsparken, drama i gymnastiksalen med Ingela och Lotta, skapande av älvor med Yvonne och Åsa samt den sista stationen som också var en skaparstation, drakar med Ida och med mig, Åsa. Vi hade en mycket trevlig

dag tillsammans.

Vi har också övat på att skriva sagor. Eleverna har fått slå med en tärning och på detta sätt har slumpen avgjort vad sagan skulle handla om eller vilken som skulle vara huvudperson. Exempel, eleven fick en etta då skulle sagans huvudfigur vara ett troll. Om nästa kast blev en trea skulle miljön i sagan vara en strand. Vi övar och övar och alla blir bättre och bättre på att uttrycka sig.

Till sist har vi också haft klassråd. Barnen önskade få förslag på lekar utomhus. Vi vuxna har därför samlat några lekar i en pärm. Tanken med pärmen ska

vara att barnen kan titta i den och få lektips samt att de själva kan skriva ner egna tips på lekar och då hjälpa varandra. Klassrådets protokoll finns i klassrådspärmen.

 

Anna och Åsa

 

 

6

 

Nu är det träning inför de nationella proven som gäller, vi tränar på gamla prov så att eleverna får en uppfattning om hur de nationella är uppbyggda. Det är blandade känslor här inne inför proven. På proven måste man vara noggrann och göra sitt bästa, mer än så kan man inte göra! Under provtillfället är det tillåtet att äta en frukt. På rasten efter första provet är det däremot tillåtet att ha en liten fika med sig, dricka, macka och/eller en liten godisbit, eller vad det nu kan tänkas vara.

 

Läxorna under nästa vecka kommer vara lite annorlunda. Matteläxan uteslutas och vi flyttar svenskaläxan från torsdag till fredag.

 

Vi har avslutat kapitlet tal i matteboken. Vi har räknat med uppställningar med decimaler, både multiplikation och division. Det var lite klurigt så vi kommer att repetera detta med jämna mellanrum. Vi har gjort läsuppgifter i grupp och eleverna fick redovisa en uppgift/grupp framme vid tavlan, de är modiga som går upp där och visar sina mattekunskaper inför klassen! Nästa vecka kommer vi att börja arbeta med enheter och skala.

 

I so har de skrivit klart faktatexten om en uppfinnare/vetenskapsman från 1800-talet och även redovisat detta inför klassen. Vi har börjat lära oss datorerna mer och mer, eleverna har skrivit klart berättelser och även en instruerande text. Ni ska ha fått hem en lapp idag (fredag) där ni måste läsa och skriva på för att eleverna ska få ta hem datorn i skolsammanhang.

 

Ida, Maria och Sissa

 

Fritids

 

På fritids kan vi meddela att vi från v. 5 kommer att testa att ha stängning på ”Månen” för de barn som är kvar längre än kl.16,30. Detta då det är gemensam ihopslagning av avdelningarna o vi finner det enklast att de äldsta barnen flyttar på sig än att de yngsta ska tulta i väg för långt o till tämligen okända platser för dem.

 

Vi tackar för alla sportlovslappar som vi har fått in utan alltför mycket jakt och även respekten för den studiedag vi hade i tisdags då alla ordnade barnomsorg på annat vis eller meddelade oss i god tid vad som annars gällde.

Eloge till Er o stort tack!

Studiedagen ägnades bland annat för vår del åt redovisning av föreläsning, gemensam planering av fritidsverksamheten Bråthult/Virestad samt egen planering.

Föreläsning ja. Förra veckan var representanter för fritids på våra två orter på en föreläsning i Växjö om maktlekar och kränkningar. De värderings och dilemmaövningar som vi jobbade med där kommer vi även att praktisera i skolan och även förhoppningsvis lägga en grund till hur man fortsättningsvis kan arbeta med problem som kan uppstå i skola/fritidsmiljö o hur alla kan vara delaktiga i att hitta lösningar.

För övrigt får Ni snart ta till den där soldansen igen. Här riskerar vi annars att flyta bort eller överanstränga torkskåpen. Vi är dock vid tämligen gott mod ändå bör tilläggas, såväl barn som pedagoger.

 

”Soliga” hälsningar från Ingela, Lotta, Anna, Marie, Sissa, Matilda och Johanna