Virestad

 

FRISKOLENYTT Virestad v.21

 

 

 

Förskola

 

Hej på er!

 

Det är alltid lika roligt att läsa när pedagogerna skriver om sina aktiviteter och temaarbeten på avdelningarna. Det blir så levande och jag uppmuntrar er att läsa det som skickas ut till er och pratar med era barn om vad de gör på förskolan. Pedagogerna och barnen har fantastisk dokumentation inne på förskolan, så ta er tid att uppleva det med era barn vid hämtning och lämning. Ett bra tillfälle för barnen att få uttrycka vad de är med om under sina dagar på förskolan och få information om verksamheten!

 

Fortsättningsvis kommer ni att få information direkt från personalen i förskolan i forma av mail. Ni finner även information på vår hemsida. Detta blir det sista Friskolenytt i nuläget.

 

Må väl! Cecilia

 

Solen

 

Hej allihop!

Vi ser fram emot kommande veckas trivselkväll och hoppas att så många som möjligt av er kan komma! Meddela gärna vilket till någon av oss pedagoger, eller skicka iväg ett sms.

 

Den senaste veckorna har ena gruppen pratat en hel del om Petter och hans fyra getter. Vi har varit ute i skogen och letat efter lundenben, fråga era barn om vi hittade honom! Vi pratade lite om vad som finns i skogen och vad som inte ska finnas i skogen, t.ex en glasflaska som fick följa med oss hem till förskolan. En annan dag så tog vi med oss rimkaninerna ut som barnen fick leta efter, eller som barnen själva kom på - räddar från lundenben. Exempel på rim som vi tränade på är Hus-Mus, Boll-Troll, Docka-Klocka. Härligt att få utforska språket tillsammans med era barn! Testa gärna hemma, ni kanske kan komma på ännu fler rim?

 

Andra gruppen har läst boken om Halvan och grävskopan och sedan har vi läst Hälsa på hos babblarna, där babblarna kom och hälsade på hos oss!

 

Vi har även påbörjat överinskolning för barnen som ska gå över till månen till hösten, spännande!

 

Vi vill återigen påminna hur viktigt det är att tiderna hålls. Vi schemalägger efter era barns tider och för att barn och personal ska vara trygga är det extremt viktigt, mycket kan hända under kort tid och därför spelar även 10 minuter stor roll. Är man tidig så får man helt enkelt stanna kvar med sitt barn tills den egentliga tiden börjar. Detta är endast för att era barn ska vara trygga på förskolan. Detta gäller alltså om man kommer för tidigt, då vi pedagoger arbetar ensamma en stund på morgonen, är man lite sen så påverkar det inte på samma sätt på eftermiddagen.

 

Mvh Malin, Mikaela, Åsa och Olena

 

 

Månen

 

Hej!

Nu börjar terminen närma sig slutet och sommaren har verkligen kommit med sol och värme. Påminner om att vi gärna vill att ni smörjer era barn med solkräm innan de kommer till förskolan. Detta för att vi inte kan garantera att alla 27 barn blir smörjda när vi ska gå ut. Vill ni sedan att vi ska smörja igen till eftermiddagen så gör vi det om barnen har egen solkräm med sig på sin plats då vi inte har någon solkräm på förskolan.

 

Vi har jobbat vidare med vårt insektstema och som avslutning ska vi åka till Linnes Råshult i smågrupper. Vet att era barn saknar vår gympa i gympahallen men eftersom golvet inte har blivit klart som planerat så får vi vänta ett tag till. Men istället är vi ute mycket i skogen och där tränar vi verkligen vår motorik på många olika sätt genom att klättra i träd, hoppa från stenar, springa på ojämn mark m.m.

 

Denna vecka har våra blivande skolbarn varit och hälsat på både på fritids och i skolan. Det var mycket stolta barn som kom tillbaka. Vi har även haft besök av de barn från Solen som ska börja hos oss till hösten. Spännande att knyta nya kontakter för oss alla stora som små.

 

Vi ser även fram emot att träffas på vår trivselkväll på onsdag 30/5! Anmäl gärna till oss om ni kommer eller ej.

 

Med vänlig hälsning Ann-Marie, Jenny, Clara, Lena och Marina

 

 

Skola

 

Hej!

 

Så mycket det händer när ett läsår börjar närma sig sitt slut. Nya elever som hälsar på och ska börja förskoleklass – spännande att få möta nya bekantskaper.

 

Det har åkts på studiebesök för en del klasser, både Alvesta och Växjö har fått den stora äran att ta emot våra elever. Självklart fortsätter undervisningen som

vanligt och vi lär oss ständigt nya saker. Dock ska man inte underskatta lärandet som finns även vid dessa studiebesök. Vi får träna oss på att visa och ta hänsyn, lyssna och att vara tillsammans utanför skolans miljö. Ett lärande nog så viktigt.

 

Att det börjar närma sig skolavslutning märks också genom att man så smått börjar höra hur det övas på sommarsånger. Vill det sig väl får vi en sommaravslutning samma härliga väder som vi har idag.

 

Jag vill passa på att meddela att det detta Friskolenytt blir det sista tills vidare. Istället hänvisar vi till de veckobrev och annan information som ni får via era barns lärare eller fritidspersonal samt till vår hemsida.

 

Vänliga Hälsningar Fredrik

 

Förskoleklassen

 

Alltid lika trevligt att få sitta ner en stund på utvecklingssamtalen och tillsammans stötta och hjälpa era barn till bra dagar på skolan. I måndags hade vi en orienteringsdag. Vi lärde oss karttecken och fick sedan med hjälp av skolgårdskartan leta upp 2 kontroller. I sandlådan gjorde vi landskap som vi sedan ritade på papper med hjälp av karttecknen vi lärt oss. Förra veckan tog vi med oss vattenfärger ut till hembygdsparken. Där satt vi i gräset och målade naturbilder. Detta var en annorlunda bildlektion som var uppskattad. När vi jobbat i "Boken om mig" har det nu varit känslor vi pratat om. Vi har diskuterat vad som gör oss ledsna och rädda. Barnen har också fått rita vad de är bra på. I matten har vi börjat jobba med symmetri.

 

Vi har nu bara tre veckor till avslutningen, tänk vad tiden går fort när man har roligt, jag tycker inte det var länge sedan vi började i höstas. Så nu lägger vi lite tid på att öva sångerna inför skolavslutningen den 15 juni.

 

Yvonne

 

 

1-2

 

Dagarna i klass 1-2 rullar på och vi har många olika saker för oss!

 

I måndags stod det orientering på schemat! Vi hade ett underbart väder då barnen övade karttecken och med hjälp av karta tog sig till olika kontroller i skolans närhet! Lotta och Sissa hade gjort små rundor och barnen sprang flitigt! De har ritat och skrivit om detta i sina dagböcker.

 

Vi har jobbat en hel del med mönster och symmetri. Barnen var verkligen kreativa då de fick skapa och bygga vidare olika mönster med hjälp av knappar, pinnar, klossar, spik, glasspinnar och annat som fanns i lådorna. Lite smakprov fick ni i barnens loggböcker.

 

Det är mycket som surrar och låter i naturen nu. Vi har uppmärksammat några insekter och gjort fina tavlor med fjärilar, bin och andra små söta djur. En dag

traskade vi bort till Hembygdsparken och lät barnen måla naturmotiv med vattenfärg.

 

De vanliga läseböckerna är nu utlästa. Observera att läsläxan är till onsdag nästa vecka. Barnen läser i små grupper och det är viktigt att alla läst för på onsdag ska vi diskutera innehållet tillsammans.

 

De sista veckorna ska vi satsa på att göra klart mycket och öva på skolavslutningssånger så klart!

 

Påminner även om att vi åker till simhallen på måndag!

 

Ha det gott! Åsa G

 

3

 

Nu går terminen mot sitt slut och vi passar på att färdigställa och även göra andra saker som passar så här mot slutet. I fredags var vi på ett uppskttat studiebesök hos Fru Garn i Alvesta. Ingela som ägde affären hade förberett med garner och olika redskap, allt från vanliga virknålar till andra nyheter som kunde användas för att göra olika konstverk eller exempelvis halsdukar. Tack till Fru Garn och Sissa och Lotta som tagit initiativ till detta kunskapsberikande besök.

 

Efter helgen var det dags för nästa utfärd. I strålande solsken besökte vi domkyrkan i Växjö. Guiderna riktade sig verkligen till yngre besökare och lotsade oss igenom kyrkan och berättade hur kyrkan uppstod och även om konstverk som gjorts på senare tid och som var på olika ställen i kyrkan. Jag tror säkert att många kommer ihåg dessa verk. Alla hade glasdetaljer och det passade verkligen i vår glastillverkningstradition. Efter besöket åt vi en härlig utelunch som Guldkant stod för, mums! Ett stort beröm till barnen som varit jätteduktiga vid bägge besöken!

 

Vi har gjort några experiment och nu senast prövade vi hur länge en ballong kunde hänga kvar på väggen med hjälp av statisk elektricitet. Arbetet följdes upp och dokumenterades efter en mall.

 

Nu har jag snart träffat alla barn och föräldrar vid barnens utvecklingssamtal. Det är alltid så roligt att, tillsammans, sitta ned en stund. Vilken utveckling barnen har gjort och jag är tacksam att jag varit med och fått se deras framfart genom livet de här första åren i skolan.

 

Maj har varit underbar och vi hoppas att det fortsätter men det får gärna komma lite regn under nätterna. Eller vad säger ni?

 

Anna och Åsa

 

 

6

 

Sommarlovet närmar sig och eleverna har så smått börjat träna på sångerna de ska sjunga i kyrkan, mer träning blir det nästa vecka.

I svenska har eleverna fått en ny läxa. Det är att läsa en valfri bok och sedan skriva en bokrecension på boken. Eleverna kommer att redovisa sina recensioner i helklass och några kanske får något lästips inför sommaren. I skolan tränar vi på stavning med olika ljud, vi har grammatikövningar och har pratat om ordklasser, huvudsats, bisats osv.

 

Eleverna har i matteboken kommit till sista kapitlet som handlar om repetition. Vi repeterar allt från åk 6. Några uppgifter görs i grupp och de uppgifterna redovisas i helklass vid tavlan, på så sätt har de möjlighet att berätta hur de tänker och att delge varandra olika sätt att tänka. I samhälle läser vi just nu om pengar, vi har pratat om vad skatt är och vad det är som kostar, både i hushållet och i samhället. Under våra bildlektioner arbetar eleverna så flitigt och just nu gör de en valfri varningstriangel som bara genom bilder ska kunna visa budskap/varning till mottagaren.

 

Jag har påbörjat överlämningen inför att ert barn ska börja i åk 7. Jag har än så länge varit på Linné. Ni vårdnadshavare som ska ha ert barn på Thorén ska ha fått hem en lapp om att jag ska få överlämna ert barns IUP. Lämna gärna in den så snart ni kan till mig, tack!

 

/ Ida och Maria

 

 

Fritids

 

Åh vilka härliga dagar vi har! Vi bor väl i princip utomhus, förutom när det blir för varmt så vi bara måste gå in o bygga ett rymdskepp eller nåt av plusplus.

 

På Grej of the day har vi avhandlat bingo samt åska. Nu vet alla när det är läge att skrika BINGO och vi har varit o kikat i kyrkan på hatten som med sin husbonde från Valid varit med om ett åsknedslag.

 

Den här veckan har vi fått stifta bekantskap med kommande f-klassare. Vi fröknar behöver tydligen öva på namnen för nu är det Gösta o Torbjörn o Agnetha för hela slanten men barnen tillrättavisar oss med stor inlevelse. För att öva mer kommer vi att ses ett par tisdagar till framöver.

 

Vi har börjat jobba med språkbruk och "Dumpa språket". De yngre barnen har listat upp dumma o fula ord man blivit kallad eller hört någon bli kallad. Vi har diskuterat kring detta. Sedan gjorde vi givetvis även en gladare tavla över ord man gärna vill bli kallad för. Detta kommer vi fortsätta jobba med.

 

Om Ni har barn som är anmälda till sommarsimskola och även kommer att vara på fritids dessa veckor, vänligen låt oss få veta det. Skicka ett sms, en röksignal eller stoppa en fröken o delge detta till så är ni snälla.

 

Sissa hälsar att den sista läxhjälpen går av stapeln den 30 maj.

 

Det här ser ut att bli det sista Friskolenytt tills vidare. Vi på Fritids får se hur vi löser infon nästa läsår. Givetvis skickas det ut brev när vi har något alldeles särdeles viktigt att säga. Däremellan funderar vi på att fortsätta med lite info i liknande form som detta som vi då petar upp på anslagstavlan. Förhoppningsvis kan vi även nyttja hemsidan lite mer o kanske till o med dänga upp lite granna kort då o då.

 

Fritids friskolenytt tackar för hård kamp o visat intresse =)

 

Sololjade hälsningar från Ingela, Lotta, Anna, Sissa, Marie, Matilda o Johanna