Bråthult

FRISKOLENYTT Bråthult v.47

 

Info från styrelsen

 

Styrelsen har skrivit på köpeavtal med Workaton om Björkhaga. Just nu förbereds bygglovhandlingar och planer för rivning så att vi kan dra igång renovering av lokalerna i vår. Planen är att driva förskola och fritids där. På årsmötet omvaldes de ordinarie ledamöterna och vi fick in tre nya suppleanter som ersatte Petra Månsson, Henrik Falck och Malin Håkansson Lundh. Tack för er tid och engagemang!

Styrelsens ordinarie ledamöter: Alexander Denes, Johan Johansson, Lotta Feldt, Per-Johan Åhman, Gunnel Förander, Beyaz Alagöz och Malin Peltola. Suppleanter: Svetlana Volkova, Jakob Willborg, Hillevi Sthen, Johan Thorselius och Julia Turesson

 

Tack till alla föräldrar och barn som hjälpte till med att förbättra utemiljön!! På fixardagen tog vi bort gamla uttjänta lekredskap, räfsade löv, städade lägerplatsen vid ån, tog bort grinden vid förskolans framsida, mm. Förra helgen var det föräldrargruppen som bytte ut det gamla vindskyddet mot ett nytt på förskolans lägerplats! Vi planerar för en ny fixardag den 3 dec kl 10, då vi ska färdigställa lägerplatsen, måla om skolans toaletter, sätta grinden på plats mot grillkåtan och montera de nya lekredskapen. Välkomna stora som små! Vi bjuder på grillad korv och fika! Ju fler vi är desto mer.

 

 

Förskola

 

I fredags hade förskolan kvalitetsdag och halva dagen spenderade vi tillsammans med komunnens förskolepersonal. Vi fick lyssna på ett flertal föreläsningar om den digitala verkligheten. Är digitaliseringen en ”resurs eller hot mot barnen”? Syftet med utbildningen var att skapa mer kunskap kring barn och användningen av digitala medier samt digitalt föräldraskap, och samtidigt bidra till en samsyn kring ämnet mellan olika professioner inom förskolans värld. Vi är alla överens om att digitaliseringen är en del av framtiden för våra barn och att det är hur vi arbetar med det i verksamheten som är avgörande för kvalitet på det området.

Trevlig helg!

 

Den 12:e December kl 7:00 är barn och föräldrar välkomna på lucia- morgon! Det går bra att barnen kommer utklädda om de vill. Personalen kommer sitta med och sedan avslutar vi med gröt och skinkmacka inne på avdelningarna. Separat inbjudan kommer.

 

Cecilia

 

Fjärilarna

 

Just nu märks det att det är förkylningstider, vissa dagar har vi varit få barn inne på fjärilarna och även i personalen har vi haft en del bortfall. Vi hoppas att alla är pigga och krya snart så vi alla är samlade.

Vi hälsar Inez och Zack välkomna till oss, och nu är det klart med inskol- ningar ett litet tag framöver.

 

Rebecka, Madde & Marie

 

Fåglarna

 

Den här veckan har vi utforskat saltdeg. Barnen har gjort figurer som vi sedan torkat i ugnen. När de torkat har vi målat och dekorerat våra verk! Tanken är att det ska gå att hänga upp figurerna när de är färdiga.

Vi går mot advent och jul nu och vi kommer att fortsätta med mer julpyssel, adventskalender och luciasånger när vi närmar oss. Det ligger en förväntan i luften allaredan!

 

Gizi, Nina, Tina & Marina

 

Fiskarna

 

Äntligen har årets första snö kommit och som vi har lekt! Nu närmar det sig jul och det innebär att vi ska öva på luciasångerna. Förskolans luciatåg lussar in tisdagsmorgonen 12/12. Efter bjuder vi på en mysig lussefrukost med förälrar och barn. Ni ansvarar för era barns luciakläder innan hemfärd för att inget ska försvinna eller förväxlas.

 

I veckorna som gått har vi både varit kreativa och jobbat på våra rutiner. Vi har infört hjälpredor inne hos fiskarna. Varje dag är det två barn som hjälper till i samlingen och som ansvarar för dukning i matsalen. Planen är att vi varje dag har en planerad aktivitet, stora och små. På det kreativa planet har vi pärlat fidget spinners och börjat på julpysslet. Alla barnen har fått var sin påse där allt julpyssel ska samlas. Denna påse har vi dekorerat med paljetter och glitter. Barnen får ta hem sin påse som en julklapp innan julledigheten.

 

Fiskarnas grupp har delats in två mindre arbetsgrupper. De ska själva får bestämma sitt gruppnamn i framtiden. Den ena gruppen har i veckan varit på biblioteket och lånat både böcker och ljudböcker. Vi har besökt vårt nya vindskydd vid lägerplatsen. Det blir perfekt! Nu kan vi vara i skogen i alla väder. En rolig nyhet inne hos oss är att vi har börjat med green screen, vilket är mycket roligt. Vilket fantastiskt tillfälle att använda fantasin. Kolla gärna in bilderna på vår dörr!

 

Mathilda, Marie & Maria

 

 

Skola

 

Nu har alla skolans elever påbörjat sångövningarna inför luciamorgonen. Båda skolorna bjuder in till Lussemorgon onsdagen den 13 december, som vi firar i Virestads kyrka. Alla är välkomna! Särskild inbjudan till detta evenemang kommer.

Kommande vecka (v.48) åker skolans klasser till Haganäsbadet och har simundervisning. Kolla upp era barns kalender så att de får med sig badkläder, då vi denna termin endast har möjlighet att besöka badet denna vecka. Vi kommer under vårterminen få möjlighet att besöka simhallen ytterligare ett tillfälle innan den stänger för renovering.

Vill påminna om att skola och fritids har studiedag onsdagen den 6 december och fritids är stängt. Är det någon som inte kan ordna barnomsorg den dagen, meddela fritidspersonalen snarast, men senast onsdagen den 29 november.

 

Mimmi

 

 

Förskoleklassen

 

Vi tjuvstartar lite med julpynt....

Vi har tänt granen och våra färgade lampor redan, mmm det ska vara mysigt att göra adventsljusstakar, att längta och njuta, tiden går så fort och vi vill känna ända in i hjärtat.

Att landa att komma till ro, det glöms oftast bort. Att njuta ända fram till jul istället för att skynda. Den mörka årstiden skapar ett lugn, att stilla sig. Vi har givande samtal runt bordet. Vi tittar på vårt årshjul och vår almanacka och följer årstiden. Att leva med och inte emot . Att acceptera och gör det vi mår bra av just nu, även om vi planerat något annat . Svara på frågor som kommer spontant, att jobba med det som är intressant just nu, DET ÄR LÄRANDE, en kunskap som går hela vägen in.

 

Katrin

 

 

1-2

 

Nu är det mindre än en månad kvar till lucia och det innebär att framöver kommer det bli mycket övning på julsånger. Elevern har fått önska vilka sånger tycker ska vara med i luciatåget. Barnen får välja om de vill vara tärna, stjärngosse, tomte eller pepparkaksgubbe. Titta över kläderna för de flesta har växt sen ifjol.

Boka in onsdagsmorgonen den 13 december för att fira Lucia i Virestads kyrka tillsammans med oss.

 

Fram till jul lägger vi läsläxan om ABC-klubben åt sidan. Istället är det fritt val av böcker som gäller. Läsläxan är att skriva en mycket enkel bokrecension och återberätta bokens handling för en vuxen. Med genemsamma krafter har vi som mål att läsa 127 böcker till den 18 december. ”Bokjakten” kallar vi detta projektet.

 

I matten arbetar vi med klockan, hel och halv timme kan de flesta. Flera av eleverna har även fått kläm på kvart i och kvart över. Åk 1 arbetar vidare med talparen i talområde 1-10, hälften och dubbelt samt tänka störst tal först. Åk 2 har tillverkat tredimensionella figurer - koner, kuber, cylindrar och rätblock – dessa har monteras ihop till en mobil som ska hängas upp i korridoren.

 

Måndagen den 27 november bär det av till Haganäsbadet, där vi ska ha lite simträning. Transporten ditt sker i skolans minibussar. Kom ihåg att packa med badkläder, handduk och shampoo.

 

Mimmi & Thye

 

3-4

 

Hej!

Sedan förra gången vi skrev har vi gjort en hel del.

Alla elever på skolan har fått göra sin egen lerljusstake som de ska ha nu i advent. De blev så fina!

De har arbetat på flitigt med mytologin.

I matematik har de jobbat med multiplikation och division.

Ny morgonrutin nu under några veckor är att träna läsförståelse lite extra som de gör var och en och därefter samtalar vi kring den lästa texten.

Vi har också börjar träna på Luciasånger. Lucia kommer vi att fira den 13/12. Separat inbjudan kommer.

 

Nästa vecka ska vi vid två tillfällen åka till Haganäs och träna simning.

 

Marie-Louise och Helle

 

 

Fritids

 

Ett litet prov på vit vinter fick väldig många barn att bygga och göra. Kort men skönt. Vänliga frivilliga använda fixardagen till att förbereda pulkabacken med skydd så barnen kan åka pulka när snön vänder tillbaka... och det gör den förhoppningsvis snart. Med blötsnön steg också behovet för extrakläder. Vi uppmanar verkligen alla att se till att det finns extra strumpor och byxor framför allt. Blöta handskar är inte varma alls så det också en bra idé med extra sådana. Det är så viktigt att få namn i sina kläder, speciellt handskar som lätt hamnar på fel plats och ofta liknar alla andra handskar.

OBS! Vi påminner om att skola OCH fritids har studiedag onsdagen den 6 december och således är stängt.

Är det någon som inte kan ordna barnomsorg den dagen, meddela oss snarast men senast på onsdag (29/11)

Hör vi inget utgår vi från att barnen är ledig

 

Fritidshälsningar Thye, Annie och Helle