Bråthult

FRISKOLENYTT Bråthult v.41

 

 

Förskola

 

Tack för att ni gjorde det möjligt för personalen att få komma iväg på välbehövlig friskvård/kick-off! Stor eloge till er alla!

 

På onsdagen den 18:de oktober har vi så vårt föräldramöte med info, diskussioner och något gott att mumsa på. Anmälan görs till personalen. Välkomna kl 17,30-19,00!

 

Vill också påminna er att se över era barns extrakläder på förskolan.

Det går åt mycket nu 

 

/// Cecilia

 

Fjärilarna

 

Vi vill säga välkommen till Leo som har börjat hos oss. Hoppas du ska trivas bra! Vi har fortsatt att vara ute mycket och vi har sett mycket löv som ligger på marken. Nu är det bra om barnen har med sig mössa när det är kallare ute. Vi har varit i gympasalen och lekt och dansat till musik. Barnen är så duktiga på att gå dit.

 

Vi har haft besök och lyssnat på bockarna bruse och barnen satt så fint och lyssnade och sjöng med. De tyckte det var roligt och spännande. Barnen har även målat höstlöv som vi ska sätta upp.

 

// Marie, Madde & Rebecka

 

 

Fiskarna

 

Hej allesammans! Den här veckan har vi börjar komma in i våra nya rutiner med gruppindelningar och aktiviteter. Vi har gjort nya framsteg! Bockarna Bruse Teatern har varit här och haft en show. Med musik, instrument, sång och berättande fångade hon barnens intresse direkt. Den här veckan har vi också hunnit med att vara i skolgårdens skog, haft gympa och höstpysslat svampar.

 

Med tanke på hur vädret har varit på sista tiden, skulle vi vilja påminna er om att fylla på era barns hyllor med extrakläder. Det har hänt att vi blir blöta allt ofta. Vi vill också påminna om att det är föräldramöte onsdagen 18/10 kl. 17.30. Anmäl er gärna till en personal om vi kan komma. Vi ser fram emot denna kväll, ni är varmt välkomna!

 

/// Nina, Giza, Mathilda, Maria, Tina och Clara

 

 

Skola:

 

Nu börjar våra klasser med utvecklingssamtal, i samband med det görs det olika matte- och svenskatester med eleverna. Alla lärare som undervisar i klassen får också lämna in sina omdömen till klassläraren. Är det något ni särskilt undrar över inför utvecklingssamtalen, hör av er i god tid så att klassläraren avsätter tid till detta på utvecklingssamtalet.

 

// Mimmi

 

En liten presentation från Virestads Friskola nya rektor följer här nedan.

 

Hej!

Snart är det dags för mig att ta mig an uppdraget som rektor på Virestads Friskola. Innan jag är på plats vill jag gärna presentera mig lite kort i Friskolenytt.

Jag heter Fredrik Ljung, en skåning, som numera bor i Älmhult. Här bor jag tillsammans med min fru och våra två barn. Familjen är, som för så många andra, väldigt viktig för mig. Utöver familj och arbete lägger jag gärna tid på matlagning och löpning i den småländska skogen.

Efter min lärarutbildning har jag arbetat i skolans värld i cirka tio år som lärare och har också erfarenhet från arbete som biträdande rektor. Närmast kommer jag från Linnéskolan i Älmhult och har tidigare arbetat på Sånnaskolan och Väskolan i Kristianstad.

Nu ser jag fram emot att få börja mitt arbete och samarbete tillsammans med personal, elever och föräldrar på Virestads Friskola. Atmosfären, det mindre formatet och den välkomnande känslan tror jag är framgångsfaktorer.

Ambitionen är att tillsammans med er fortsätta utveckla Virestads friskola, en skola där barnen är trygga och blir utmanade i sitt lärande.

 

// Fredrik

Förskoleklassen

 

Från jag till vi och ändå behålla sitt jag, ja det jobbar vi på hela livet och just nu extra mycket hos oss.

För att kunna fungera tilsammans med andra, att bli en lagspelare, så behövs det spelregler. Att vi alla bidrar till helheten, att vi alla påverkas av varandra, VI HÄNGER IHOP- alla våra JAG PÄRLOR hänger i samma snöre.

Är en sur så blir vi alla påverkade, är en arg blir vi alla lite siggiga.

Är en superglad blir vi alla på lite bättre humör !

Vad bidrar du med för att vi ska vara Bråthults bästa

förskoleklass ?

Stora frågor som är lika viktig för barn som vuxna, i skolan ,familjen och på arbetsplatsen.

Barnen är vår framtid, vi skapar framtidens vuxna.

Att förstå sitt sammanhang, att vi skapar det vi vill ha.

Att så ett frö, att sätta rätt frö , vill jag ha en ek så sätter jag ett ekollon. Vi sätter mål ,vi tar ut riktningen.

Att låta saker ha sin tid, vi vet inte hur lång tid det tar för att gro och växa till sig, inget vi kan påskynda :).... hjälper inte att säga VÄX VÄX VÄX.

Vi har tillit att allt är som det ska.

 

// Katrin

 

 

 

Klass 1-2

Vilken arbetsglädje det är hos eleverna. Jag hinner knapp med att rätta allt i deras arbetsschema.

Åk 1 har fått bygga ord med de fyra första bokstäver vi gått igen (o-m-a-s) , sa, som, mamma, mos, mosa, samsas är några av orden som de byggde ihop. I matten arbetar de vidare med att skriva siffror och dela upp tal. Vi har övat talpar med hjälp av en vanlig kortlek.

 

Årkurs 2 startar nu upp med sitt nya arbetsschema. Nu gäller det att skriva välformade bokstäver, svara på frågorna med hela meningar och komma ihåg att skriva med små bokstäver (gemener). I matten har de arbetat med begreppen hel, halv, tredjedel och fjärdedel och praktiskt gjort det genom att måla delar av cirklar, kvadrater, rektanglar och trianglar. Att dela på hälften går bra, men att dela något i tredjedelar eller fjärdedelar var lite svårare.

I det nya mattekapitlet som påbörjats är målet att kunna namnen på flera olika geometriska former och kunna beskriv dem. Dessutom kommer de att arbeta med subtraktion i talområdet 0-100.

 

Vi hoppas att eleverna som var iväg på Hembygdsresan har berättat något från de olika platerna de besökte. Tomas Olofsson är en fantastisk guide och berättare, så eleverna fick ta del av flera olika levnadsöden som har varit i vår hembygd. Ett stort tack till Tomas skickar vi genom detta friskolenytt. Vi hoppas att vi kommer att kunna få ha dig med på flera resor framöver.

 

// Mimmi & Thye

 

 

Klass 3-4

Hoppas allt är bra med er alla.

Nu i början på oktober har vi haft flera olika sorters tester inom matematik och svenska. Alla gör så gott de kan.

 

Inom matematik ska vi nästa vecka börjar med multiplikation och division 3 och 6, klockan och statistik för treorna.

Fyrorna ska också jobba med multiplikation och division i det kommande kapitlet.

I måndags var Lasse Persson här och berättade för eleverna om hur det är att orientera och gav tips inför onsdag nästa vecka då vi ska till Älmhult och orientera. De har skrivit in detta i loggboken.

I tisdags hade vi skolfotografering och det gick bra.

Nästa torsdag kommer jag (Marie-Louise) att vara på facklig utbildning, Helle och Mimmi kommer att ha hand om klassen den dagen.

Nästa vecka drar vi igång med utvecklingssamtalen.

 

Det får vara allt för denna gång.

// Marie-Louise och Helle

 

Fritids

Vi har tagit oss i akt att vara ute så mycket som möjligt i tiden efter sommarlovet för att den långa mörka tid ska verka lite mindre lång – och det har faktisk varit massor av fina dager. Nu är vi framme ved den mörka, blöda, blåsiga tid, nu gäller det en annan vardag på fritids. Det är en ny struktur där barnen samlas direkt efter skolan till berättelser och högläsning, till gemensamma lekar, till teater... Första tiden efter skolan delas barnen efter ålder och klass, de är ju inte färdiga med skolan på samma tid, sen efter mellis blandas de mer. Torsdagar där de flesta barnen är färdig med skolan på samma tid får de börja teater och uppdelade aktiviteter mycket tidigare. När det är många barn kommer även mellis att delas in med flera mindre grupper.

 

// Thye, Annie & Helle