Bråthult

FRISKOLENYTT Bråthult v.5

 

 

Förskola

 

Nu har vi så sakta kommit i rutiner igen och aktiviteter är i full gång igen. Härligt att se och bra för oss alla med rutiner för struktur och trygghet. Sportlovet närmar sig och har ni inte lämnat lapp om ledighet så gör gärna det.

Förskolorna har stängt för kvalitetsdag torsdagen 15/2.

 

Cecilia

 

Gemensamt

En liten påminnelse att mellan 7.30-8.00 äter vi frukost och då ser vi helst inte att ni lämnar ert/era barn då de barnen som äter frukost behöver lugn och ro. Det gäller även när ni hämtar ert/era barn att inte komma när vi äter mellanmål mellan 14.00-14.30. Så lämna/hämta innan eller efter måltiderna, tack.

 

Fjärilarna

 

Hej

Nu har det vissa dagar varit lite vårväder ute och solen har lyst upp så härligt. Då har vi passat på att vara ute i den friska luften. Det märks att barnen tycker om att vara ute. Läs gärna på vår almanacka om vad vi gör om dagarna eller fråga oss. Vi har även satt upp lite nya bilder på väggen som ni gärna får titta på. Nästa vecka ska vi börja med vårat tema bondgården och vi kommer börja med kossan. Vi vill påminna om att maila in bilder till våra trygghetsböcker: br.forskola@virestadsfriskola.se.

 

Rebecka, Madde & Marie

 

Fåglarna

 

På fåglarna jobbar vi vidare med våra känslor och hur vi är mot varandra.

 

Findus har varit hos oss och berättat om hur arg han blev på tuppen som bara gol hela tiden, hur det kändes och vad som hände sedan. Vi har lånat böcker på biblioteket som handlar om vänskap och känslor på olika sätt.

 

Tina har letat upp vår flanotavla, så nu vill barnen gärna lyssna på flanosagor.

Favorit just nu är Mamma Mu gungar.

Barnen har gjort superhjältar, vi pratade innan om vad en superhjälte är och hur vi kan vara superhjältar genom att hjälpa varandra.

 

I gympasalen har vi gjort hinderbana och lekt lekar.

 

Gizi, Nina, Tina & Marina

 

Fiskarna

 

Hej alla fiskföräldrar!

Sedan vi sågs sist har vi hunnit med massor. Vi tog bussarna till biblio- teket och lånade nya låneböcker. Just nu läser vi en mycket spännande kapitelbok om brandkåren i Lasse och Majas stad. Boken läser vi på vilan efter lunch varje dag. Då vi är på biblioteket får varje barn chans att hitta en bok man blir sugen på och därför blir genren bred bland de böcker som vi lånar. Vi lånar också sagolådor, denna veckan sagan om ”Vanten”. Denna veckan har barnen fått vara med och ge förslag på kommande tema och projekt. Vi fick många bra och mycket roliga förslag. T.ex. popcornmaskiner, jakt på dinosaurier, hästar, maskiner eller ansiktsmål- ning. Spännande förslag och kreativa idéer, det gillar vi!

På gymnastiken denna veckan har vi gjort en hinderbana full med balans- och grovmotoriksövningar. Vi tycker om att utbana barnen och därför utövar vi svårigheten på hinderbanan efter hand som vi märker att det blir för lätt.

 

Vi har observerat många svordomar i gruppen och därför har vi bestämt oss för att diskutera detta i grupp med barnen. Svordomarna smittar och vi arbetar för att de ska tänka på sina språkliga uttryck. Behöver man säga dem? Finns det andra ord man kan säga istället? Hur ska vi undvika orden?

 

Vi vill påminna alla föräldrar att vi numera har en pärm med bilder på ak- tiviter vi gör, som står innanför dörren på vänster sidan. På vår lärplatta kommer också att finnas bildspel. Kom gärna in och kika!

 

Mathilda, Marie & Martin

 

 

Skola

 

I tisdags hade vi kompetensutvecklingsdag för personal på fritids och i skola och hade då lite olika saker på agendan med fokus på att utveckla verksamheten och oss själva.

Vi fick bland annat ta del utav en utbildning som personal på fritids varit iväg på och som handlade om maktlekar. Övrig personal fick en föreläsning och fick även göra olika övningar. Arbetet kommer fortsätta med våra elever.

Annat vi gjorde den här dagen var t.ex. att ta arbeta med skolinspektionens rapport – Framgång i undervisningen. Vi arbetade även med vår nya it-plattform.

 

På gång är datorkontrakt för elever i åk 4. Vi tror och hoppas att datorn blir ett stöd i undervisningen.

 

Fredrik

 

 

Förskoleklassen

 

Att fortsätta framåt även när det är motigt-när det inte går enkelt.....

Det har vi alla upplevt, både barn och vuxna.

Vad är det som styr om vi fortsätter eller ger upp?

Grit-driv, vår förmåga att hålla kvar ett långsiktigt mål

I förskoleklassen jobbar vi för att bli ”skolklara”, vi tränar oss i många olika situationer, vissa är kul vissa mindre kul men vi vet vart vi ska . Att göra saker som jag kanske inte tycker är speciellt kul MEN jag vet att det är bra för mig för jag vill ju bli bättre ...att hitta mitt eget inre driv för att lyckas med det jag vill uppnå.

När jag ser och upplever att det jag gjort, tränat på, ger resultat så är det lättare att fortsätta framåt. Att sedan minnas och använda denna strategi i nya sammanhang är en viktig kunskap.

Återkoppling , reflektion, bli delaktig i sitt lärande och förstå att jag kan påverka mitt resultat.... Ja vi lär för livet -Tillsammans .

På tisdag använder vi den i ishallen

 

Katrin

 

 

1-2

 

Eleverna har gruppvis skrivit sagor. Med tärningens hjälp har de slagit fram 5 förutsättningar till berättelsen. Sagorna har de sen fått skriva rent på Ipad och illustrerat. De har också fått läsa upp dem för klasskompisarna. De kommer att få fortsätta att skriv fler berättelser framöver, både enskilt, par och i grupp.

I matten har ettorna arbetat att addera hela 10-tal, räknat med 10- kompisar och delat på hälften. Åk 2 har bland annat jobbat med att ange vilket värdet siffrorna har i talet (ental, tiotal, hundratal), beskriva och jämföra olika geometriska objekt genom att tala om hur många hörn, sidor, kanter eller sidoytor figuren har.

I veckan som kommer (v. 6) är det både skridskoåkning och bad på programmet. Nästkommande vecka åker vi till Haganäs ytterligare en gång för att förbättra simkunskaperna. Mycket uppskattade inslag i vardagen!

 

Mimmi & Thye

 

3-4

 

Hej!

Här fortsätter vi med sagoskrivandet ett tag till. De skriver först för hand sedan på datorn. Det blir många fina sagor!

Vi har tittat på film om istiden och friskat upp minnet kring den, vid ett annat tillfälle såg vi en film om hur haven påverkar jorden.

Nu håller treorna på med ett arbete om forntiden och fyrorna fortsätter sitt arbete om de nordiska länderna.

Utöver matteboken tränade de addition på tid varje dag förra veckan och denna vecka kör vi subtraktion.

Denna vecka startar vi upp med Nompläxa. Den kommer att vara till torsdagar.

Nästa vecka ska vi både till simhallen och till ishallen, härligt! Se mer information i deras loggböcker.

Detta får vara allt för denna gång. Ha det gott!

 

Marie-Louise och Helle

 

 

Fritids

 

Info kommer i nästa nummer. Hör gärna med oss om det ni undrar över!

 

Annie, Thye, Helle och Maria