Bråthult

FRISKOLENYTT Bråthult v.15

 

Gemensamt skola och förskola

Hej!

Vi skulle vilja inleda med att be er vårdnadshavare om hjälp, denna hjälp gäller språkbruk. På förskolan, skola och fritids arbetar vi ständigt med språkutveckling och språkbruk. Detta gör vi för att få till ett språk som är respektfullt och vänligt istället för ett språk som innehåller grova ord och svordomar. Att arbeta med språkutveckling handlar om mer än att undvika ett dåligt språkbruk, det leder även till ett ökat ordförråd vilket på sikt kan bidra till en ökad måluppfyllelse för våra barn och elever. Vi har uppmärksammat att det även bland vårdnadshavare förekommer svordomar på våra enheter. Tänk på att barn gör som vi gör, vi märker av en ökning av svordomar.

Tillsammans kan vi bidra till att elever och barn utvecklar språket.

Vi vill också passa på att påminna om föräldraenkäten som ni ska ha fått på er mail. Det är viktigt för vår verksamhet att få ta del utav era synpunkter

 

Fredrik & Cecilia

 

Info skolskjuts

 

Hej!

Läsåret börjar närma sig sitt slut och det nya kommer fortare än man kan ana. Jag har så smått börjat planera för skolskjutsar under nästa läsår och behöver få in förändringar om vilka som skall åka i god tid för bästa möjliga lösning. Vet ni redan nu att det blir förändringar mot detta läsår så vänligen meddela mig. De elever som nu går i åk6 och snart går vidare till ny skola skall ansöka om kommunal skolskjuts till sin nya skola. Mer om hur man gör det nedan.

För våra nya F-klassare så finns det möjlighet att få skolskjuts. Fyll i så fall i skolskjutsschemat ni får inom kort så fritids har koll på hur era barn skall åka bussen. Jag uppskattar även om ni kan meddela mig direkt om behovet, även om ni inte har behov av skjuts så är det bra att veta så jag slipper gissa. Mail, sms eller telefon går bra. Det kan alltid bli förändringar in i det sista men ju mer jag vet, desto bättre och effektivare blir det att pussla ihop så det fungerar för alla. Våra små bussar har bara åtta platser så ibland kan det hänga på en plats om en viss lösning fungerar.

Ni som bor så ni kan åka kommunal skolskjuts vilket främst är öster om både Bråthult och Virestad (även vägen upp mot Holkya) skall ansöka om kommunal skolskjuts. Man gör det numera via en e-tjänst. Länken hittar man på www.almhult.se under barn och utbildning/grundskola. Är ni osäkra på om ni skall ansöka om kommunal skjuts så fråga mig.

 

Tomas Harrysson, Skolskjutssamordnare tomas@virestadsfriskola.se, 070-5194296

 

Förskola

 

Hej på er! Några veckor har gått sedan sist, och jag hoppas ni haft en skön påskledighet.

Denna vecka kommer lapparna om sommarledigheten ut. Ta hem, fyll i och lämna senast 20/4. 30/4 är närmst kommande "klämdag".

Har ni förändringar i ert arbets/studieschema så maila nytt schema till Maria på kontoret, maria.a@virestadsfriskola.se. Schemalapp finns att ladda ner på vår hemsida, under "Blanketter".

En liten påminnelse om att när ert barn varit hemma pga sjukdom, vänligen meddela förskolans personal dagen innan ni planerar att lämna ert barn. Ett kort sms räcker gott.

Må väl!

 

Cecilia

 

 

 

Fjärilarna

 

Hej alla föräldrar!

Det känns att våren är här och det är underbart, kolla gärna igenom er barns kläder, det är en underbar tid men svårt med kläder, ena dagen behövs overall andra dagen är det solhatt/keps och en tjockare tröja.

Några av er har undrat över utvecklingssamtal och det är på gång, vi kommer lämna ut förslag på tider till er inom kort.

Vi fortsätter med vårt bondgårdstema och barnen tycker det är kul, vi fortsätter prata om grisen, hur många ben har den? Vilken färg? Hur låter den? Kan vi säga gris? (alla kan så fråga gärna hemma).

Det var allt för denna gång.

 

Rebecka, Madde & Marie

 

Fåglarna

 

Hej alla föräldrar!

Vi har fortsatt med Pettson och Findus-temat. I samband med påsken kom vi in på att prata mer om ägg och höns så vi fortsatte med att måla hönshuset. När vi var i skogen plockade vi nya pinnar till hönshuset. Hönan Prillan har även varit med på vår gympa och vi lekte "Kom alla mina kycklingar". Inför gympan blev barnen tillfrågade vad de vill göra och utifrån deras önskemål - leka en lek, kasta boll, hoppa och gå balansgång - byggde vi en hinderbana och lekte leken efteråt. På samlingen har vi fortsatt jobba med veckodagarna och veckosången, med bokstäver och känslor. Vi har även firat en födelsedag. Nu när våren har kommit ska vi passa på och göra lite utflykter. Vi börjar med biblioteket.

Vi önskar alla trevliga vårdagar

 

Gizi, Nina, Tina & Marina

 

Fiskarna

 

Hej alla Fiskföräldrar! Nu har vi lite stilla börjat med inskolning på fritids av våra blivande skolbarn. Detta kommer att ske spontant och med några barn åt gången. Vi har också bestämt två datum för de blivande F-klassare att hälsa på Katrin och den nuvarande F-klassen.

Det finns möjlighet att få ha ett övergångsmöte med någon av oss tillsammans med Katrin. Meddela oss om ni vill ha ett sådant möte.

Sedan sist har vi börjat med olika nya lekar i helgrupp. Vi leker både inomhus och utomhus. Vi jobbar mycket med att kunna lyssna på en instruktion och sedan följa den. Vissa lekar är större utmaningar och andra är mindre.

Vecka 17 ska Fiskarna på det största äventyret. Vi har tänkt att ta fiskbarnen ut på vandring. Packlista och med specifik information kommer senare på sms eller på lapp.

Ses på förskolan,

 

Mathilda, Marie & Martin

 

 

Gemensamt förskola

 

Nu när våren har kommit passar vi på att vara ute ännu mer. Den här tiden är rätt svår vad gäller kläderna, bäst är olika skikt som man kan ha på på morgonen och ta av på eftermiddagen. Även tunnare vantar är bra. Se gärna över barnens lådor.

Vi kommer att skicka ut en lapp om alla klämdagar (30 april, 11 maj och 4 juni) så vi vet hur många som ska gå då. Vi vill även påminna om kvalitetsdagen den 5 juni. Förskolan är stängd då.

 

Skola

 

Vi bjuder in till föräldramöte måndag den 23/4. Se separat inbjudan. Vår tanke är att ni föräldrar ska få komma med förslag på dilemman som vi kan ta upp den kvällen. Era förslagslappar lägges i lådan som står i hallen. Ni kan lägga anonymt om ni vill. Tack på förhand!

Planering för kommande läsår är igång, en del återstår, klart är klassindelning och läsårstider. Att klassindelningen ser annorlunda ut på våra två skolor handlar om att det finns olika förutsättningar att ta hänsyn till. Det ser ut enligt följande:

 

Klassindelning Bråthultsskola

 

ÅK F-1

ÅK 2-3

ÅK4

 

Lov

.vecka 44 2018

.vecka 8 2019

.vecka 16 2019

.fre 31 maj 2019

.fre 7 juni 2019

 

Läsårstider 2018-2019

 

Höstterminen

mån 20 aug – tors 20 december 2018

 

Vårterminen

tis 8 jan – fre 14 juni 2019

 

Studiedagar

tors 27 sept

2018 ons

5 dec 2018

tis 29 jan 2019

tis 23 april 2019

 

Vänliga Hälsningar Fredrik

 

 

 

Förskoleklassen

 

Från puppa till fjäril, vi har utvecklats! Vi ser att vi blivit bättre, saker går lättare och vi kan mer 🙂.

Man tränar sig på olika saker i olika situationer, tålamod kan tränas med uteateljé, måla på papper i blåst..... problemlösning, hur ska det ligga kvar? Att tänka ut, hålla reda på, frysa.... plocka ihop, plocka in....

Vi klippte itu, att klippa i något vi tycker om för att skapa nytt, spännande. Konstverk med många olika uttrycksätt.

Att tänka nytt, att tänka om, att förändra något som redan är bra till någon som blev bättre, att inte vara rädd för att testa även om det inte blev som man tänkt sig och ändå vara nöjd. Alla var på och med en glad min 🙂! Flexibla 🙂

 

Katrin

 

 

1-2

 

ÄNTLIGEN! är våren på väg. Hur långt våren kommit undersökte vi på onsdagens utepass med att kolla knopparna på vissa av lövträden uppe i skogsdungen. Eleverna fick leta upp bok, björk, ek, lind, lönn och rönn. Dessutom fick de leta upp hassel, som var lätt att hitta då dess hängen har börjat blomma.

Teknik i vår vardag har varit ett genomgående tema denna vecka. Vi har pratat om vad vi möts av varje dag, men även hur saker har utvecklats med åren (t ex pinnen som rörde runt i skålen till dagens elvisp, stearinljuset som flyttbar ljuskälla till ficklampan i mobiltelefonen).

I matten har ettorna fått letat var på kroppen de finns något som är 1 cm (tumnagel på de flest) och var de kan mäta ut en meter på sig själv. De har även bekanta sig med de gamla måtten som användes förr och provat på att mäta lite olika saker med enheterna tum och tvärhand. Tvåorna arbetar med att jämföra och uppskatta bildligt olika massors vikt i kilogram, samt praktiskt uppskatta och sorterat olika saker efter dess vikt. Det var lätt att skilja på en mugg med papper och en mugg med sand, men det var svårare att känna skillnad på en mugg med stora stenar och en med små stenar. Här fick vi ta fram vågen för att fastställa vilket som var tyngst (men jag får väl tillägga att alla hade uppskattat muggarnas vikter rätt fast skillnaden bara var 15 g).

På svenska har eleverna parvis läst vidare i ABC-klubben och svarat på frågor. De jobbar även på bra i sina arbetsschemans så de finns alltid en liten hög med böcker att rätta. Läsjakten fortsätter mot nästa delmål, som efter omröstning på klassrådet blev film. Hur många timmar som ska läsas för att nå slutmålet den 1 juni har jag inte räknat ut ännu (klassen snittar 10 min/dag så det är riktvärdet), däremot har klassen röstat fram vad de vill göra som slutmål. Återkommer med mer information kring detta när vi närmar oss slutmålet.

Vårliga hälsningar!

 

Mimmi & Maria

 

 

3-4

 

Hej på er!

Äntligen har vi fått lite vårvärme, det är en härlig tid vi går tillmötes!

Det dags att plocka hem pulkor mm som inte hör sommaren till. Be era barn att kolla igenom vid sin plats och vid sin låda i hallen så att vinterkläder tas hem. Alla utvecklingssamtal är klara.

I veckan hade vi klassråd där olika saker togs upp och på måndag kommer vi att ha stormöte med alla på skolan. Det har vi med jämna mellanrum.

I onsdags fick treorna besök av Tandhälsan, fyrorna fick repetition sedan besöket förra året. De fick information om hur tänderna ska skötas och vi tittade på film. (Visste ni t ex att vissa juicer innehåller mer socker än Coca-cola?! Bäst är att pressa juice själv!)

Treorna håller på för fullt med de nationella proven.

Nästa vecka börjar vi troligtvis med utomhusgymnastik. Ta med kläder för både ute och inne. Kan vara bra nu på våren då vädret kan skifta.

Vi kommer att bjuda in till ett föräldramöte måndagen den 23/4.

Soliga hälsningar

 

Marie-Louise och Helle

 

 

Fritids

 

Nu har våren äntligen kommit. Det betyder att vi är mer och mer ute. Vi kommer att äta mellanmål ute så många dagar vi kan.

Våren betyder också att vi ska städa och öppna boden så vi har fler saker att leka med.

Är det någon som har inlines, arm och benskydd, hjälmar odyl. eller andra roliga uteleksaker så tar vi gärna mot det.

 

Tisdagen den 8 maj är det Fritidshemmets dag – det firar vi med Drop-in fika mellan 15.00-16.30. Kom och fika och umgås med oss på fritids.

 

Annie, Thye, Helle och Maria