Bråthult

FRISKOLENYTT Bråthult v.21

 

 

Förskola

 

Hej på er!

 

Friskolenytt Bråthult v. 21

Det är alltid lika roligt att läsa när pedagogerna skriver om sina aktiviteter och temaarbeten på avdelningarna. Det blir så levande och jag uppmuntrar er att läsa det som skickas ut till er och pratar med era barn om vad de gör på förskolan. Pedagogerna och barnen har fantastisk dokumentation inne på förskolan, så ta er tid att uppleva det med era barn vid hämtning och lämning. Ett bra tillfälle för barnen att få uttrycka vad de är med om under sina dagar på förskolan och få information om verksamheten!

 

Fortsättningsvis kommer ni att få information direkt från personalen i förskolan i forma av mail. Ni finner även information på vår hemsida. Detta blir det sista Friskolenytt i nuläget.

 

Cecilia

 

Gemensamt förskolan

Sedan vi sågs sista har förskolans dag passerat. Den dagen är såklart vår favoritdag. Vi firade genom att bjuda in Virestads förskola till oss. Vi började med att dansa oss varma och efter det var det dags för skattjakt. Uppdraget var att leta upp sin bokstav som låg gömd någon stans i skogen. När skattjakten var klar var det dags för att leka tillsammans på gården. Vi åt också en mysig lunch tillsammans uppe i skolbacken. Tack alla barn för en superkul och spännande förmiddag!

 

Vi vill passa på att påminna om föräldramötet torsdagen den 31 maj kl. 18. Eftersom vi har en förälder som vill berätta om sitt barns sjukdom hoppas vi att så många som möjligt kommer. Vi inleder med fika, mingel och vernissage.

 

Vi är glada över de nya solskydden så att barnen kan sitta i skuggan när de ska gräva i sandlådan. Eftersom värmen fortsätter så är det fortfarande viktigt med solhatt/keps och solkräm så att vi kan lägga på mera solkräm på eftermiddagen.

 

 

 

Fjärilarna

 

Hej

Nu när det är så fina dagar njuter vi verkligen av värmen och är ute mycket. Bra att barnen är insmorda med solkräm när de kommer och att det finns solhatt. Förra veckan avslutade vi fåret och har nu börjat prata om hästen, hur den ser ut och låter. Vi har även målat hästar som ligger och torkar.

 

På samlingen har vi märkt att barnen tycker om att fiska så det gör vi ofta. De är så duktiga på att vänta på sin tur. Det är spännande att se var de får för napp på kroken. Fråga gärna barnen var de fick. Det var allt för denna gången och fråga oss gärna om ni undrar över något.

 

Rebecka, Madde & Marie

 

Fåglarna

 

Hej alla fågelföräldrar!

 

Vi har fortsatt med vårt tema. Vi har satt upp ett fönster på väggen i vårt Pettson-och-Findus hus. Vad ser Pettson och Findus när de sitter där i köket och tittar ut genom fönstret? "Räven! Hönorna!" Vi målar. På samlingarna har vi jobbat mycket med våra bokstäver och våra siffror. Hur gammal är du? Hur ser den siffran ut? Hittar du en likadan vid matbordet så får du sätta dig på den stolen. Vi har även varit mycket ute och haft vattenlek i olika former. Vi började även snickra på en båt för ett tag sedan men den har tyvärr försvunnit från gården.

 

Gizi, Nina, Tina & Marina

 

Fiskarna

 

Hej alla fiskföräldrar! De senaste tre veckorna har vi varmkört bussarna då vi har gjort många utflykter. Det är riktigt härligt! Under dessa veckorna har vi också varit hemma och tittat vart alla kompisar bor någonstans. Idag torsdag har vi varit iväg hela dagen. Först tittade vi förbi på alla de sista husen, sen åkte vi till Diö havsbad. Där åt vi glass, badade och lekte på stranden. Efter det hoppade vi in i bussarna igen och åkte hem till Marie för att äta lunch. Marie bjöd på köttbullar och makaroner och oj vad vi åt! Sedan var det dags för mer lek, vi hoppade studsmatta, klappade på hästarna och plockade ägg hos hönsen. Tack för en superhärlig dag alla fiskarna!

 

Vi har också fortsatt på vårt miljötema. Nu är vårt jordklot färdigställt och där finns alla möjliga miljöer som barnen har visat intresse för. Ett av de störta intressen vi ser hos barnen är vulkaner och därför har vi fördjupat oss lite på det.

 

Vi ser fram emot att träffa alla er föräldrar på torsdag!

 

Mathilda, Marie & Martin

 

 

Skola

 

Hej!

 

Så mycket det händer när ett läsår börjar närma sig sitt slut. Nya elever som hälsar på och ska börja förskoleklass – spännande att få möta nya bekantskaper.

 

Det har också åkts på studiebesök för en del klasser, både Alvesta och Växjö har fått den stora äran att ta emot våra elever. Självklart fortsätter undervisningen som vanligt och vi lär oss ständigt nya saker. Dock ska man inte underskatta lärandet som finns även vid dessa studiebesök. Vi får träna oss på att visa och ta hänsyn, lyssna och att vara tillsammans utanför skolans miljö. Ett lärande nog så viktigt.

 

Att det börjar närma sig skolavslutning märks också genom att man så smått börjar höra hur det övas på sommarsånger. Vill det sig väl får vi en sommaravslutning med samma härliga väder som vi har idag.

 

Jag vill passa på att meddela att det detta Friskolenytt blir det sista tills vidare. Istället hänvisar vi till de veckobrev och annan information som ni får via era barns lärare eller fritidspersonal samt till vår hemsida.

 

Fredrik

 

 

Förskoleklassen

 

Ett år går så fort, denna veckan har vi haft besök av de NYA F-klassarna, det betyder ju att vi är de gamla......så förvirrande. Kul att träffas äntligen! Leka är det bästa man kan göra - man blir lycklig av lek. Vi lekte tillsammans, alla ekorrar byter bo. Att avsluta, att göra sig redo för nästa steg ETTAN, wow det är stort, hela alfabetet är klart, boken ska kläs i guld och vi ska ha GULDFEST, alla som vinner har ju guldfest. Vi har verkligen VUNNIT ! Vi har tävlat, kämpat som lag, blivit lagspelare och målgörare. Vi är i MÅL! Coolt , vi är stjärnor, vi är klara vi är dem vi är ! Nu förflyttas vi upp en division! Vi är alla vinnare!

 

Katrin

 

1-2

 

Under de två senaste veckorna har klassen börjat morgonen med att tyst gå in och sätta sig vid sina platser och måla Mandalas till lugn musik. När alla kommit på plats, går jag runt och önskar "god morgon", innan vi startar dagens aktiviteter. Jag upplever att det lugn som skapas under detta pass stannar kvar under större delen av dagen i klassrummet.

 

Senast vi hade EQ-verkstad (värdegrundsarbete) fick eleverna säga "fula ord" som jag skrev ner på ett blädderblockspapper. Vi pratade om dessa ord, vad de betyder och varför vanliga ord kan upplevas "fula och sårande". När lektionen var slut kom vi överens om att kasta pappret och förhoppningsvis även bruket av dessa otrevliga ord. Vid nästa tillfälle ska vi skriva ord som gör en glad och stärker självkänslan. Dessa ord ska sen sättas upp i klassrummet.

 

Läsjaktens delmål disco var uppskattat. Jag bjöd på popcorn och dricka vilket

också var populärt. Tidsmålet med 365 timmar är nått och inbjudan till grillkväll kommer med eleverna. Jag hoppas att så många som möjligt vill komma.

 

Kolla in lite extra hemma i bokhyllorna. Fredagen den 1 juni vill skolbiblioteket ha in alla låneböcker för inventering. Veckan därpå är det sista lånetillfället för denna terminen och då ska det även lånas inför sommarlovets lässtunder.

 

Mimmi & Maria

 

 

3-4

 

Hej på er alla!

 

Nu går denna termin mot sitt slut men vi har fortfarande en hel del kvar att göra.

 

Alla treor och fyror har nu varit på studiebesök i Alvesta på Fru Garn, kul tyckte de flesta!

 

Vi har haft tjej- och killsnack, det var mycket uppskattat.

 

Fyrorna har varit på prao och detta var också något som de längtat efter!

 

I måndags var alla treor från Virestad och Bråthult på studieresa till Växjö där vi bland annat besökte domkyrkan, intressant tyckte de men mest uppskattat var nog lekparken och glassen därefter! Eleverna tyckte att det var kul att få åka tillsammans.

 

Vi har haft brandövning och det gick bra, alla vet precis vart de ska ta vägen.

 

Nästa fredag behöver vi få in alla låneböcker som kan tänkas ligga därhemma. Därefter lånar de nya inför sommarlovet.

 

Helle kommer att vara ledig fredag den 1/6 och då arbetar jag (Marie-Louise) i stället.

 

Inför skolavslutningen övar vi sommarsånger, de är så duktiga!

 

Avslutningsvis vill vi tacka er för att vi har fått ta hand om era barn dessa terminer och vi vill önska er alla ett härligt sommarlov och en skön semester när den kommer!

 

Marie-Louise och Helle

 

Fritids

 

Terminen närmar sitt slut och våra nya f-klassare har varit på besök på fritids. Vi säger välkomna till dom.

 

Nu när terminen är slut och det blir sommarlov så vill vi att alla tar hem det som dom har skapat. Tömma sin mapp och hyllan i snicken. Påminn gärna ditt barn. Så kan vi städa och göra fritids redo för ett nytt läsår.

 

Vi vill också informera om att det kommer att bli lite förändringar på fritids i höst. Vi presenterade detta på drop-in fikan och det mottogs bra av de som var där. Så här tänker vi oss.....

 

ca.12,30-14,00 Planerad verksamhet tex. skapande, skogen, stora salen, promenad, baka, förbereda mellis...

 

Olika varje dag beroende på antal barn o personal

 

Frukt finns att tillgå.

 

Vissa dagar slutar någon klass ca.13,30 och kommer då in i pågående verksamhet eller bildar en egen grupp.

 

ca.14,00-15,00 Alla ute på skolgården. Bussar hämtar de som har skolskjuts.

 

15,00 Mellanmål

 

15,30 Fri lek inne på fritids eller ute/planerad verksamhet.

 

16,30 Alla går upp till fsk inför stägning.

 

Detta nya upplägg kommer att starta i augusti. Har ni några frågor är det bara att fråga.....

 

VI ÖNSKAR ER ALLA EN RIKTIG SKÖN SOMMAR!

 

Annie, Thye, Helle och Maria